Vervenershuis – Valthermond

VI_Vervenershuis_Valthermond

Vervener Freerk Kamst en zijn vrouw Henderika Beekman gaven in 1916 opdracht voor de bouw van een voor die tijd typische vervenerswoning, aan het Zuiderdiep 22.
Freerk hield zich uitsluitend bezig met de vervening en Henderika dreef het winkeltje met “stille knip”. De woning staat op een vooraf van Plaats 93 in Valthermond-West
Het woonhuis annex winkel en kantoor werd gebouwd door de aannemer Kleinenberg. Woning en winkel werden in bijpassend stijl ingericht, getimmerde winkelkasten en toonbank.

In 2005 werd “Het Drentse Landschap” benaderd om mee te helpen het pand voor het nageslacht te behouden. Mede dankzij meerdere instanties is het uiteindelijk gelukt om het pand te restaureren en blijft het vervenershuis voor komende generaties bewaard.
Stichting “Het Drentse Landschap” heeft het pand aangekocht en na een grondige restauratie werd het pand in 2011 voor verhuur aangeboden. Stichting “Cultuurhistorische Waarden in de Drentse Veenkoloniën” huurt het voorste gedeelte. Hier kan men de opnieuw ingerichte verveners winkel bekijken en de sfeer proeven uit vervlogen tijden.
Ook het kantoor en opkamertje in het vervenershuis zijn opnieuw ingericht, zeker de moeite waard om eens binnen te stappen.

Het Vervenershuis Valthermond
Zuiderdiep 22
7876 AA Valthermond

Kijk voor meer informatie op http://www.vervenershuis.nl

Alex Bos bezocht eind 2018 het Vervenershuis en maakte onderstaand filmpje.