Veenhuizerstukken – Stadskanaal

VI_Veenhuizerstukken_Stadskanaal

Het natuurgebied De Veenhuizerstukken is een vloeiveldencomplex van de voormalige aardappelzetmeelfabriek TTP in Stadskanaal.
De waterstand wordt nu, optimaal gericht op natuurwaarden, beheerd door inlaat van oppervlaktewater vanuit het A.G. Wildervanckkanaal. Door aanleg van dit kanaal en de N366 is het gebied in tweeën gedeeld. Hiervan is het oostelijk deel veruit het grootst en bevat het meeste open water.

Kijkhut
De Veenhuizerstukken is afgesloten voor publiek maar delen zijn beleefbaar vanuit een observatiehut, van achter een kijkscherm en tijdens excursies onder begeleiding. De observatiehut ligt aan de oostzijde van het A.G. Wildervanckkanaal en is over een wandelpad van 500 meter bereikbaar vanaf de parkeerplaats aan de Onstwedderweg, bij de afrit van de brug tussen de N366 en het buurtschap Ter Maarsch. Het kijkscherm aan de westzijde is te bereiken via een pad over de Maarsinghwijk. Vanaf de uitkijkpunten kan een goede indruk worden gekregen van het gebied. De observatiehut en het kijkscherm zijn niet rolstoeltoegankelijk.

Wandelen
Maar ook de natuur rond de observatiehut is zeer de moeite waard.
Vanaf de parkeerplaats ter hoogte van Ter Maars 9 in Stadskanaal loop je een mooi rondje door een bos met prachtige doorkijkjes en vergezichten.

Bezoek voor meer informatie en rondleidingen de website van Staatsbosbeheer.

Alex Bos bezocht het gebied in 2018 samen met boswachter Anneke en maakte onderstaand filmje.