Streekhistorisch Centrum / Huize ter Marse – Stadskanaal

 

VI_Streek_Historisch_Centrum_Stadskanaal

Het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal (SHC) is sinds 1975 gevestigd in de stijlvolle villa Huize ter Marse. Het huis had toen het karakter van een herenboerderij: een bakstenen gevel, ornamenten boven de ramen en een klein balkonnetje in het midden boven de voordeur.
De eerste bewoners waren Harm Maarsingh en Jantina Arendina Meursing. Twee stenen met inscripties “18 H. M.” en “J.A.M. 84” aan weerszijden van de voordeur verwijzen daar naar.

Zoon Jacob nam het huis in 1919 over en liet het grondig verbouwen. De villa kreeg de naam Huize Ter Marse.
De dienstwoning achter de villa werd in 1937 gebouwd voor de tuinman van de familie Maarsingh, inclusief grote garage en een varkenshok.
Het huis werd in 1949 gesplitst. Het voorste deel bleef woning van Jacob Maarsingh en zijn vrouw. Het achterste deel werd verhuurd.

De laatste bewoonster, Catharina Maarsingh-Westerhuis, overleed in 1970. Ze liet Huize Ter Marse na aan de gemeente Stadskanaal.
De bestemming van Huize Ter Marse moest ten goede komen aan de gemeenschap.

Het gemeentebestuur besloot in 1974 het pand aan het Streekhistorisch Centrum te verhuren. Aanvankelijk bleef het achterste deel van het huis nog bewoond. In 1995/1996 kwam het hele gebouw beschikbaar als museum. Sinds 2000 zijn Huize ter Marse inclusief de dienstwoning en omliggende bomen erkend als Rijksmonument.

De dienstwoning achter Huize ter Marse (Huisje van Manning) is in 2012 met steun van de gemeente Stadskanaal, de provincie Groningen en het SNS Fonds Wildervank helemaal opgeknapt. Zo kreeg het Streekhistorisch Centrum er een expositieruimte, werkkamer en archiefruimte bij.

Kijk voor openingstijden en meer informatie op https://www.streekhistorischcentrum.nl.

Alex Bos bezocht het Streekhistorisch Centrum in 2018 en maakte samen met Helen Kaemink onderstaand filmpje.