De rijke historie van Winschoten

Nathanja_Winschoten_Historie

‘Kijk vooral ook omhoog’, aldus stadsgids Ruud Swart die mij en mijn collega’s vandaag rondleidde langs de rijke historie van Winschoten.
En wat heeft hij gelijk! Want Winschoten is rijk aan prachtige historische gebouwen waarbij er zowel aan de binnen als buitenkant ook juist in de hoogte veel moois te zien is.
Maar ik hoorde vandaag ook dat er op de grond iets moois te zien is. Wellicht heeft u zich weleens afgevraagd wat voor punaises er op de grond liggen in het centrum. Wat blijkt? Winschoten is vroeger een vestingstad geweest en de punaises zijn markeerpunten van de oude wal. Leuk weetje!
Nu zeg ik vooral: ga als groep lekker met zo’n stadsgids op pad en ik ga dus niet alles vertellen. Wel kan ik zeggen dat als je het over Winschoten hebt, je het ook hebt over haar rijke Joodse historie. Ooit was Winschoten namelijk procentueel gezien de tweede stad waar de meeste Joodse inwoners in Nederland waren. Tijdens de stadswandeling hoor je dan ook mooie verhalen hierover. Maar wordt er ook stilgestaan bij het wegvallen van een groot deel van de Joodse gemeenschap.
Verder hebben we van binnen en buiten enkele mooie kerken bekeken. Echt een aanrader dus.
Dat komt mooi uit want Ruud vertrekt morgen en volgende week ( 19 en 26 sept en op aanvraag) om 14.00 vanaf het station om weer zo’n mooie rondleiding te geven. Voor maar € 2,- pp.

Contactgegevens stadsgids
Ruud Swart
Telefoon: 0597424584
E-mail: stadsgidsenwinschoten@gmail.com

Nathanja

Voorgestelde berichten